Süt Üretimi Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), süt üretimine ilişkin verileri paylaştı.

Süt Üretimi Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), süt üretimine ilişkin verileri paylaştı. TÜİK verilerine göre, ticari süt işletmeleri tarafından gerçekleşen içme sütü üretimi 2016 yılının Aralık ayında yüzde 8,8’lik bir artış gösterdi. Bu artışla birlikte ticari süt işletmeleri tarafından gerçekleştirilen içme sütü üretimi 140 bin 890’a yükselmiş oldu.



TÜİK verilerine göre ayrıca toplanan inek sütü miktarı aralık ayında 2015 yılı aralık ayına göre yüzde 1.2 arttı. Ticari süt işletmeleri tarafından gerçekleştirilen içme sütü üretimi de yüzde 8.8 artarak, 140 bin 890 ton oldu. İnek peyniri üretimi ise 2015 yılına göre yüzde 6.2 arttı ve 54 bin 163 tona yükseldi. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden üretilen peynir çeşitleri ise bir önceki yıla göre yüzde 22.4 azalarak 261 bin tona düştü.

2016 yılında yoğurt üretimi ise yüzde 1.7 artarak 90 bin 403 ton olarak gerçekleşti. Yine ayran üretimi de 2016 yılında artış gösterdi ve 53 bin 513 ton oldu. Ayranın 2015 yılına göre artış oranı ise yüzde 3.1 olarak gerçekleşti. Aralık ayında ticari süt işletmelerinin topladığı inek sütü yağ oranı ortalaması yüzde 3.5 olurken, protein oranı da ortalama yüzde 3.3 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun süt üretimine ilişkin verdiği bilgilerden bir üretim kolu olan mevsim ve takvim etkisinden arındırılarak toplanan inek sütü miktarı aralık ayında 2015 yılı üretim verilerine göre yüzde 2.5 azaldı. Takvim etkisinden arındırılarak toplanan inek sütü miktarı, bir önceki yıl olan 2015 yılına ilişkine üretim miktarına göre yüzde 1.2 artış gösterdi. 

Güncelleme Tarihi: 14 Şubat 2017, 10:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

Ekonomi - Ekonomi Haber - Ekonomi Haberleri